The Walton Centre Refurbishment and Extension

Walton-Centre-Refurb-6.jpg
Walton-Centre-Refurb-4.jpg
Walton-Centre-Refurb-5.jpg
Walton-Centre-Refurb-3.jpg
Walton-Centre-Refurb-2.jpg
Walton-Centre-Refurb-1.jpg

Key Info

Client

The Walton Centre NHS Foundation Trust

Location

Liverpool

Value

£6m

Completion Date

July 2012

What We Did

This project involved the sensitive refurbishment of the main entrance and operating theatre changing rooms, the addition of a 6th theatre to add to the existing theatre suite, the inclusion of a new 29 bed neurology ward, a 10 bed short admissions ward and also an extension to house their 4th MRI scanner all within a live hospital. The project was carried out in a series of phased construction projects and throughout this process no operations were cancelled, even though working within, and drilling above, neurosurgical theatres.

Stakeholder involvement was encouraged throughout the construction period of the refurbishment works. Weekly meetings were held with Trust representatives and staff to make them aware of any interruptions the works may cause to the day to day running of departments. Excellent communication was key, good relationships were established with ward and theatre staff and this partnership and joint problem solving eliminated any design or programme issues.

This project was delivered using Revit with clash detection and the aspiration of providing O&M manual information from the models. Allowing 3D exploration of the scheme and improved design team co-ordination. The scheme was completed on time and within budget.

Gilling Dod Interiors worked closely with the Trust to provide a consistent range of finishes. We were simultaneously designing The Sid Watkins Building a new three storey building providing inpatient specialized rehabilitation, outpatient, education and training, office and relative’s overnight accommodation and the aim was to achieve a cohesive identity and unity to aid future maintenance and reduce life cycle costs. ​