Oak Cottage

Oak-Cottage-1.jpg
Oak-Cottage-2.jpg

Key Info

Client

Private Client

Location

Cheshire

Value

Undisclosed

Completion Date

2009

What We Did

This scheme consists of a two storey extension to an existing Grade II listed cottage. The original building was constructed in 1601, the extension utilises traditional techniques and materials to provide contemporary living space in a building that sits comfortably with its neighbours. The new building is constructed in green oak on a Cheshire sandstone plinth with rendered panels and oak windows, under a roof finished in oak shingles.

A link corridor constructed in oak and glass physically connects the two buildings creating a pleasant courtyard space, whilst providing a minimal visual link, allowing all stages of the houses’ development to be visible. Eaves and ridge design were carefully considered with the Conservation Officer to ensure that the new building did not visually overpower the existing. In addition the oak framing to the glazed gable was developed with the frame designer to reflect traditional Cheshire details, whilst the contemporary free standing staircase hung from the structure was designed in collaboration with the client.

Traditional construction coupled with a truly collaborative contemporary design approach creates a successful intervention and sensitively allows the existing house to address the garden, thereby enabling the complete scheme to respond to 21st century living.

Charles understood the issues raised by the planning department and listened very carefully to my vision and requirements for the addition to the cottage. The scheme was both inspiring and exactly to brief. The planning authorities were clearly excited by the project as we obtained permission with great ease. Gilling Dod were hugely attentive for the duration of the build and answered any technical problems our builders had with speed and great attention to detail. The result is a wonderful new kitchen and bedroom extension which sits beautifully in the surrounding countryside and has enhanced our family living enormously. Chester Civic Trust invited us to enter the project for an architectural award.

~ Client Testimonial